Členové týmu
Dvě studentky Gymnázia v Ústí nad Orlicí, jedna dobrovolnice z nízkoprahového centra Kamin a jeden lektor / pracovník s mládeží.Anotace projektu
Letos se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo završit svou křížovou výpravu proti nezdravému jídlu ve školních automatech a kioscích. Srdce “výživářů” jásá, ale rodič se drbe ve vlasech a ptá se – co si moje ratolest koupí ke svačině. Podmáslí? Kombuchu? Ovesné vločky bez cukru? Nebo neposolené rajče?Projekt chce prostřednictvím dílen vaření, pečení, domácího pěstování, sušení a kvašení, diskuzních setkání na školách + náměstí a sdílení receptů inspirovat ke změně stravovacích návyků.
Výstupy projektu
Proběhnou besedy na základních školách a nižším gymnáziu. Zároveň uspořádáme 5 tematických kuchařských dílen pro 5 až 10 dětí (z nichž asi třetina by byla ze znevýhodněných rodin, klientů nízkoprahového centra KAMIN), kde vyrobíme panely se sladkými nápoji a tyčinkami, vedle kterých bude v sáčku skutečný obsah cukru – tyto panely budeme půjčovat na školy a do čekáren lékařů. Vyhlásíme soutěž o dobré a zdravé recepty, které budeme zveřejňovat na našem Facebooku, ty nejlepší odměníme a nabídneme je k zařazení do nabídky Mléčného baru. V závěru projektu budeme prezentovat výsledky Foodbreakeru formou fotek, naši elektronické „kuchařky“, článků v novinách (školních i v Deníku) a na stánku s našimi výrobky, který si otevřeme na Městě v pohybu v červnu na náměstí. Před prázdninami ještě pozveme všechny členy týmu a naše partnery, aby se zúčastnili hodnotícího setkání a naplánovali další návazné aktivity.Cílová skupina
- Žáci a studenti orlickoústeckých ZŠ a gymnázia (+ ZŠ Libchavy) – budou se účastnit našich besed a kuchařských dílen. Ředitelé třech ZŠ a gymnázia nám dali písemně svůj zájem o zapojení se do projektu.
- Veřejnost, rodiče a učitelé – kteří se setkají s prezentacemi výsledků projektu (e-kuchařka, webové stránky, Facebook) a skrze naši prezentaci na Městě v pohybu (stánek) a návštěvníci mléčného baru a školních kiosků.
- Realizační tým – naučíme se toho sami hodně – samostudiem, od našich partnerů i samotným vařením